چرا به عایق صوت نیاز داریم؟
یکی از مواردی که بشر در زندگی امروزی با آن مواجه شده است تراکم بیش از حد جمعیت در مناطق شهری و کلانشهرها می باشد. این مورد باعث بروز مشکلات جدیدی از قبیل ازدحام جمعیت ، شلوغی، سر و صدای زیاد ، ترافیک و از همه مهمتر آلودگی صوتی شده است . در این شرایط در نظر بگیرید که منزل مسکونی فرد نیز که محلی برای استراحت و کاهش استرس های روزمره است دچار مشکل شلوغی و سر و صدای مزاحم باشد چه فاجعه ای رخ می دهد. برای فرار از این شرایط بهتر است با استفاده از دانش روز توسط عایق بندی صوتی مشکل را حل نمایید . سعی ما در این مقاله این است که نشان دهیم که عایق پشم سنگ یکی از بهترین گزینه های انتخابی برای عایقکاری صوتی ساختمان می باشد.
منظور از عایق صوتی و جذب صوت چیست ؟
هنگامی که یک از منبع مشخص صوتی منتشر می شود ، صدا بصورت امواجی هم مرکز در تمام جهات پخش می شود و در هنگام برخورد با یک جسم حالات زیر ممکن است رخ دهد:
1-امواج صوتی جذب و محو و ناپدید شود.
2-امواج صوتی منعکس گردد و مانند حالتی که نور به آیینه برخورد می کند را در ذهن تداعی می کند.
3- امواج صوتی کاهش یافته و دامنه موج صوتی کوچکتر و اصلاحا میرا می گردد. البته در این حالت معمولا فرکانس صوت تغییر نمی کند و فقط دامنه آن کاهش پیدا می کند.
نکته مهم اینکه مکانیزم مهم عایق صوتی این است امواج صوتی پس از برخورد با سطح آن :
الف – مقداری زیادی از آن جذب می گردد
ب- از مقادیر باقیمانده مقدار زیادی از آن میرا و کاهشی می گردد.
ج-مقدار کمی از امواج نیز از بین متریال عبور و به قسمت بعد سرایت می کند
د- در انتها نیز مقدار خیلی کمی از امواج منعکس و در خلاف امواج اولیه حرکت می کنند.
در یک کلام چیزی که جذب صوت ندارد به عنوان عایق صوت شناخته نمی شود و برای اکوستیک کردن فضای مورد نظر مناسب نیستند.
برای مثال در یک اتاق کنار یک دیوار ضخیم سنگی اگر در سمت تولید منبع صدا قرار داشته باشیم جذب صوت کمی داریم و در عوض انعکاس زیاد صوتی داریم . این حالت را در مواقعی که اتاقها خالی هستند و پژواک صدا به خوبی شنیده می شوند را اکثرا تجربه کرده ایم. حال اگر در طرف دیگر دیوار باشیم و ضخامت دیوار هم زیاد باشد امواج صوتی پس از عبور از بین دیوار ضعیف می شوند ولی این دلیل عایق صوتی بودن دیوار نیست فقط مقداری از انرژی صوتی در حین عبور از بین دیوار جذب و دامنه صوت عبوری را کاهش داده است.
حال ضروری است که یادآوری کنیم که پشم سنگ یکی از بهترین عایق های صوتی شناخته شده می باشد که علاوه بر جذب بالای امواج صوتی از انعکاس آنها بشدت جلوگیری می کند و ضمنا امواج صونی هنگام عبور از بین آن بشدت جذب و امواج آن به مقدار زیاد میرا و کاهشی می گردند. این خاصیت جذب کنندگی وقتی به اوج خود می رسد که از دو لایه پشم سنگ به موازات هم استفاده شود و ما بین آنها یک فاصله هوایی بصورت ساکن تعبیه کنیم.
چرا پشم سنگ یک عایق صوتی است؟
یکی از اصول مهم فیزیک در مورد صوت و انتشار آن این است که امواج صوتی از فضای خلا نمی توانند عبور کنند. در جایی که هم هوای ساکن و محبوس داریم هم باعث می شود که مقدار عبوری صوت بشدت کاهش و مقدار جذب آن بسیار بالا رود. این مکانیزم را در شیشه های دو جداره به خوبی می توان مشاهده کرد. بنابراین پشم سنگ با داشتن ساختمانی متخلخل خیلی خوب امواج صوتی را جذب و از عبور و انتشار آن بشدت جلوگیری می کند.