آشنایی با مفاهیم عایقکاری:
به طور ساده نصب و اجرای عایق در محل مصرف را عایقکاری می نامند.
بسته به محل مصرف عایق روشهای اجرایی هم متفاوت و متنوع می شوند. برای مثال در بخش ساختمان مباحث پیش رو با بخش صنعت متفاوت می باشد که به اختصار بشرح آن می پردازیم:
در عایقکاری ساختمان ما سه روش متفاوت در پیش روی داریم:
⦁ عایقکاری ساختمان از داخل
⦁ عایقکاری ساختمان از بیرون
⦁ عایقکاری ساختمان از مرکز
عایقکاری ساختمان از بیرون آن:
در عایقکاری ساختمان از بیرون کل ساختمان نیز در محدوده عایقکاری قرار می گیرند و برای مواقعی مناسب است که از ساختمان بطور دایم استفاده می شود مانند منازل مسکونی که در آن سکونت داریم.
در این روش ظرفیت گرمایی ما بالا می رود و به عبارت دیگر برای گرم کردن ساختمان تمامی دیواره ها و سقف و کف نیز انرژی گرمایی را جذب و در نقطه شروع مصرف انرژی بالایی داریم ولی در ادامه همین ظرفیت حرارتی بالا به متعادل سازی حرارتی کمک کرده و خود ساختمان به عنوان یک بانک ذخیره انرژی عمل می کند. نحوه اجرا بدین صورت است که هنگام اجرای دیواره ها در پشت آنها از عایق پشم سنگ که معمولا هم از نوع تخته ای است استفاده می شود و روی آن را با لایه نهایی که می تواند ورق فلزی یا چوب یا متریال دیگر می پوشانند تا پشم سنگ را از صدمات محیطی وارده محافظت کنند.
برای کف چون تحمل فشاری پشم سنگ پایین است بهتر است کف توسط چوب یا موارد مشابه کروم بندی شده و عایقهای پشم سنگ در فضاهای تعبیه شده نصب و با لایه محافظ پوشانده شوند.
عایقکاری ساختمان از داخل آن:
در عایقکاری ساختمان از داخل سعی بر این است که فضاهای داخل ساختمان را عایق کنیم و خود دیواره ها و سقف و کف در داخل محوطه عایق بندی ما قرار نگیرند . در واقع ما بین فضای ساختمان و دیواره ها یک مانع و عایق نصب می کنیم تا از تبادل حرارتی جلوگیری کنیم.
بدلیل اینکه ظرفیت حرارتی هوا خیلی پایین است تامین انرژی مورد نیاز برای رسیدن به دمای مطلوب اولیه بسیار کم بوده ولی عیبی که دارد پس از اینکه ساختمان را در شرایط محیطی آزاد قرار دهیم (مثلا سیستم های تهویه را خاموش کنیم) هوای داخل ساختمان با سرعت بیشتری با محیط به تعادل دمایی می رسند و انرژی گرمایی یا سرمایی داخل ساختمان با سرعت بیشتری از دست می رود. بنابراین این روش برای ساختمانهایی مناسب است که کاربرد دایم ندارند و در ساعات خاصی یا روزهای خاصی مورد استفاده قرار می گیرند، مانند ساختمانهای اداری یا تجاری و یا ویلاها و پلاژهای تفریحی.
عایقکاری ساختمان از مرکز آن:
این مورد برای موقعی است که شما بخش خاصی از ساختمان را عایق بندی می کنید مثلا حمام یا اتاق مطالعه یا اتاق خواب یا سالن موسیقی.
پل حرارتی چیست و چه مضراتی دارد؟
در مبحث انتقال حرارت هر کجا که شما نشتی جریان حرارتی داشته باشید اصلاحا به آن پل حرارتی گفته می شود.
برای روشن شدن موضوع فرض کنید که در زمستان شما درجه حرارت بخاری یا شوفاژ منزلتان بالا است ولی دمای اتاق مطلوب نبوده و احساس سرما به شما دست می دهد و وقتی پیگیر موضوع می شوید می بینید که یکی از پنجره ها باز مانده و حرارت بشدت زیاد از آنجا خارج می شود .در اینجا اصطلاحا گفته می شود که یک پل حرارتی ایجاده شده است.
پل های حرارتی مطابق با مقررات ملی ساختمان در شرایط زیر بوجود می آیند:
⦁ قطعات با ضریب هدایت بالا که بصورت مانع جلوی اتصال عایقها را بهم می گیرند.
⦁ کم یا زیاد شدن موضعی ضخامت مصالح که خود باعث ایجاد درز یا شکاف و در نهایت پل حرارتی می شود.
⦁ متصل نشدن اتصال عایقهای دیواره و کف بهمدیگر و انقطاع آنها در بین مسیر
در بحث عایقکاری ساختمان می بایست به این نکات دقت فراوان کرد:
1- عایق استفاده شده در کف با عایق دیواره ها در تماس باشد .اگر این اتفاق نیفتد فاصله موجود بین عایق کف و عایق دیواره ها یک پل حرارتی ایجاد کرده و از همان جا نشتی جریان حرارتی خواهید داشت.
2-برای اینکه بطور همزمان عایقکاری صوتی هم بخوبی انجام شود از ایجاد گوشه های تیز در سه گنج و اتصال دیواره ها بپرهیزید و این قسمت ها را بصورت انحنا اجرا کنید. این کار باعث انعکاس امواج صوتی نشده و ساختمان شما اکوستیک خواهد شد
3-ازپنجر های دو جداره برای بهبود عملکرد ساختمان استفاده کنید.
4-دربهای ورود و خروج را چرم کوب کنید و با نوارهای درزبندی مخصوص پل های حرارتی ایجاد شده در دربها را از بین ببرید.
5-برای عایقکاری سقف که از بیرون انجام می شود ابتدا یک لایه عایق رطوبتی و بعد از آن عایق حرارتی کار شود.
6- اگر عایقکاری ساختمان را در حین ساختن بنا انجام دهیم هزینه های کمتری به ما تحمیل می شود و عایقکاری یک بنای ساخته شده مستلزم صرف هزینه و وقت و مصالح و نیز فضای بیشتری می باشد که در مورد آخر می توان گفت عایقکاری همزمان با ساخت بنا باعث صرفه جویی در فضای مورد نیاز خواهد شد که این مورد در ساختمانهای گران قیمت بسیار مهم است و شما از فضاهای مرده و ما بین سازه ها برای جایگذاری عایقها استفاده می کنید تا بخواهید از فضای مفید اتاق ها و سالنها برای عایق کردن استفاده کنید.
7- برگشت سرمایه برای عایقکاری ساختمان با توجه به ارزان بودن نسبی انرژی حدود 2 سال است که به نظر می رسد سرمایه گذاری در این بخش منطقی و یک ضرورت برای پاکیزه نگه داشتن محیط زندگی برای خود و نسل آینده است.
8- با عایق کاری ساختمان هزینه سرانه مصرف انرژی در ساختمان کاهش یافته و این خود بهترین کمک به کاهش آلایندگی در چرخه محیط زیست می باشد و گامی است در جهت عملی کردن